Restauratie Antonius

Iets kwijt? Even deze heilige aanroepen en je vindt terug wat je kwijt was. De Heilige Antonius heeft nu echter zelf de nog niet heilig verklaarde Johan van der Meer aangeroepen tot herstel van hemzelf. Johan van Van der Meer is eigenaar van van der Meer Dienstengroep in Purmerend en herschiep eerder de fameuze Arend in Zaandam.

Bron Leids Dagblad: langeraar
Het beeld van de Heilige Antonius prijkt weer op de gevel van het voormalige Antonius-rusthuis in Langeraar. Vijftig jaar lang was uitgerekend deze beschermheilige over alles wat zoek is, zelf zoek. Een kraan hees het 600 kilo zware gevaarte vrijdag weer op zijn plek. Het is niet de originele Antonius die over Langeraar tuurt. “Het is een replica, niet van echt te onderscheiden”, zegt de trotse maker Johan van der Meer uit Purmerend.
Als eigenaar van de Van der Meer Dienstengroep, kreeg hij de opdracht de gevel van het Antoniusgebouw te restaureren. Tijdens die restauratie viel zijn oog op de lege plek waar tot zo’n vijftig jaar geleden de Heilige Antonius stond. “Waar is Antonius?”, vroeg Van der Meer zich af. “Als je een groot pand als dit in nieuwstaat wilt afleveren, dan hoort de naamgever er gewoon bij.” Een speurtocht leidde uiteindelijk naar de tuin van het echtpaar Borst-Bontje in Hazerswoude-Rijndijk. Vader Bontje, de slager in Langeraar, bleek het van zijn sokkel gevallen twee meter lange zandstenen beeld ooit voor 2,50gulden te hebben gekocht. Van der Meer: “Daar heb ik het gehavende beeld in november opgehaald om het te restaureren en om een replica te maken voor het Antoniusgebouw.”